Macierze - rozwiąż układ równani metodą cramera
mlody: rozwiąż układ równań metodą cramera
2x− 3y * 2 = 1
x − 2y = 4
− x + z= 2
proszę o pomoc
niepotrafie rozwiązać takiego równania z trzema niewiadomymi
29 maj 19:31
29 maj 19:32
AS: Wyjaśnię na przykładzie układu równań z dwiema niewiadomymi
3*x + 5*y = 35
2*x − y = 6
1. Obliczam wyznacznik główny
W = |3 5 | = −3 − 10 = −13
|2 −1|
2. Pierwszą kolumnę zastępuję kolumną wyrazów wolnych i obliczam wyznacznik
Wx = |35 5| = −35 − 30 = −65
|6 −1|
3. Drugą kolumnę zastępuję kolumną wyrazów wolnych i obliczam wyznacznik
Wy = |3 35 | = 18 − 70 = −52
| 2 6 |
4. Obliczam szukane niewiadome
Analogicznie postępujemy z układem równań o trzech niewiadomych
29 maj 19:59
mlody: ok potrafię rozwiązać układ równań z dwiema niewiadomymi tą włąśnie metodą . Mam problem z
układem z trzema niewiadomymi gdyż nie potrafie wyznaczyć Wz mógłbym i ktoś pomóc jak to
zrobić na podanym przeze mnie przykładzie
29 maj 20:24
AS: Tak jak podałem,trzecią kolumnę zastępujesz kolumną z wyrazami wolnymi
i obliczasz wyznacznik.
29 maj 20:43
mlody: mógłby mi ktoś to rozpisać na podanym przeze mnie przykładzie ?
30 maj 20:16
Krzysiek: a nie mógłbyś Ty rozpisać a my sprawdzić?
przecież na wiki masz napisane wzory...
30 maj 20:27
mlody: z macierzą o wymiarze 3 x 3 bym niemiał problemu a tu jest 3 x 2
30 maj 20:32
Krzysiek: przecież dla macierzy 3x2 to nawet wyznacznika nie możesz policzyć...
więc co da metoda Cramera
|2 −6 0|
W=|1 −2 0|
|−1 0 1|
30 maj 20:36
mlody: jak wyznaczyłeś trzecią kolumnę
30 maj 20:41
Krzysiek: 'z' masz tylko w 3 wierszu (zapewne w pierwszym wierszu chciałeś napisać coś innego (−3y*2 )
ale wyznacznik napisałem tak jak jest w temacie)
30 maj 20:42
mlody: ok już rozmumiem poprostu w kolumnie pierwszej mają być wartości x w drugiej y a w trzeciej z
30 maj 20:46
Gustlik: To inaczej wyznacznikowa metoda rozwiązywania układów równań:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1192.html . Tu tylko dochodzi trzecia
| | Wz | |
kolumna, bo masz 3 niewiadome no i z= |
| . Pamietaj, że w wyznacznikach współczynniki |
| | W | |
przy "brakujacych" niewiadomych przyjmujesz jako równe 0, np. równanie x+2y=3 to inaczej
x+2y+0z=3, w wyznaczniku musisz w kolumnie "z"−ów wpisać wtedy 0.
30 maj 21:43