Pilnie potrzebuje pomocy :) twierdzenie cosinusow
Krzysiek :D: W trójkącie ABC długość boku b=4, a boku c=6. Miara kąta leżącego naprzeciwko boku a jest dwa
razy większa niż miara kąta leżącego naprzeciwko boku b. oblicz długość boku a.
29 maj 19:10
Basia:

α=2β
α=2β< 180 ⇒ β<90
a
2 = b
2+c
2−2bc*cosα = 16+36−2*4*6*cos(2β) = 52−48cos(2β)
a*sinβ = b*sinα
| | b*sin(2β) | | b*2sinβ*cosβ | |
a = |
| = |
| = 2b*cosβ= 8cosβ |
| | sinβ | | sinβ | |
64cos
2β = 52 − 48cos(2β) /:4
16cos
2β = 13 − 12*(2cos
2β−1)
16cos
2β + 24cos
2β =13
40cos
2β = 13
| | √13 | |
cosβ = U{√13{√40} = |
| |
| | 2√10 | |
| | √13 | | 4√130 | | 2√130 | |
a = 8* |
| = |
| = |
| |
| | 2√10 | | 10 | | 5 | |
29 maj 19:27
Krzysiek :D: Wynik w ksiazce wychodzi niestety 2√10
29 maj 19:34
Eta:
Szkoda,że nie zauważyłeś
zwykłego przeoczenia przez
Basię
16cos
2β=13−12(2cos
2β−1) i teraz powinno być:
16cos
2β+24cos
2β=
25
| | 25 | | √10 | |
co daje : cos2β= |
| ⇒ cosβ= |
| |
| | 40 | | 4 | |
i jest ok
29 maj 20:08
Basia:
sprawdź; może się gdzieś w rachunkach pomyliłam
i nawet wiem gdzie
szósty wiersz od dołu
16cos
2β = 13 − 12*(2cos
2β−1) to jeszcze dobrze
potem powinno być
16cos
2β = 13 − 24cos
2β+12
40cos
2β = 25
| | √5 | | √40 | | 2√10 | | √10 | |
cosβ = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √8 | | 8 | | 8 | | 4 | |
29 maj 20:13
Basia:
Witaj Eto !
wniosek: nawet rachunków nie chciało się przeczytać; wynik z książki i koniec
Krzysiek: D tak się nie nauczysz matematyki
29 maj 20:15
Eta:
Witaj
Basiu
29 maj 20:30