aaaaaaaaa
karolajn: Napisz równania stycznych do okręgu o i prostopadlych do prostej k:
b) o:(x−5)2 + y2 =9 ; k:y=−x
wiem ze S (5;0), a r=3
jednak dalej nie mam pojecia co robic, prosze o pelne rozwiazanie bo podpowiedzi naczytalam sie
juz na poprzednich stronach
29 maj 18:43
karolajn:
29 maj 18:52
Eta: 1/ sposób
styczne mają równanie: s: y= +x+b , b€R
w postaci ogólnej: x−y+b=0
odległość d środka S od stycznej jest d=r
|5+b|= 3
√2
5+b= 3
√2 v 5+b= −3
√2
b= 3
√2−5 v b= −3
√2−5
równania stycznych :
y= x+3√2−5 i y= x −3√2−5
29 maj 18:55
Bezimienny:
29 maj 18:56