Wyznacz współczynnik a, b i c trójmianu kwadratowego
Gonzo: Wyznacz współczynnik a, b i c trójmianu kwadratowego f(x) = ax2+bx+c, wiedząc, że f(0)=1
oraz ymin = f(2) = −4
29 maj 18:40
Gonzo: Proszę o pomoc w obliczeniu "a"
29 maj 18:47
Eta:
y
min= f(2)=−4 ⇒ W(2,−4) i a>0 ( parabola ramionami do góry
z postaci kanonicznej: f(x)= a(x−2)
2−4 i f(0)=1
| | 5 | |
to: 1=a(0−2)2−4 ⇒ 4a= 5⇒ a= |
| |
| | 4 | |
| | 5 | | 5 | |
f(x)= |
| (x−2)2−4 = |
| (x2−4x+4)−4 |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 5 | |
f(x)= |
| x2−5x+1 ⇒ a= |
| , b= −5, c=1 |
| | 4 | | 4 | |
29 maj 18:49
Gonzo: dziękuję
29 maj 18:54