stosując prawa działań na potęgach oblicz
Henias: a) 6427 do potęgi−13
b) 65:36
c) (32)5*(23)8
d)73*492
Proszę o dokładne rozwiązanie tego zadania (tak jak na sprawdzianie)
29 maj 18:37
29 maj 18:40
Bezimienny:
| | 64 | | 1 | | 27 | | 3 | |
a) |
| do potegi − |
| = 3√ |
| = |
| |
| | 27 | | 3 | | 64 | | 4 | |
b) 6
5 : 36 = 6
5 : 6
2 = 6
5−2 = 6
3
c) (3/2)
5 * (3/2)
−8 = (3/2)
−3
d) 7
3 * 49
2 = 7
3 * (7
2)
2 = 7
3 * 7
4 = 7
3+4 = 7
7
29 maj 18:42
picia:
b)
65:62=63=216
29 maj 18:42
picia:
za wolno pisze
29 maj 18:43
Henias: serdeczne dzięki Bezimienny & picia
29 maj 18:48
Zuuuuuzia: stosując prawa działań na potęgach oblicz"
a) 27 do potęgi 2/3
b) (o,2) do potęgi −4
3 kwi 19:26
MAREK: oblicz stosujac prawa dzialan na potegach
(0,8)∧5:(0,8)⋀3
16 wrz 19:53
PitekPL: 25:(23*20)
25 wrz 19:36