Zadania z parametrem
bernard: Zad 1.
Wyznacz wszystkie wartości parametru a (a∈R) dla których równanie
|3x+3| = ax+4 ma dokładnie jedno rozwiązanie
Zad 2.
Wyznacz wszystkie wartości parametru a (a∈R) dla których układ równań
{ax+y=2
{4x+ay=5
ma rozwiąznie (x,y) takie że x>0 i y<0
Zad 3
Zbadaj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od wartości paramteru a (a∈R)
{ax+(2a−1)y = 3a
{x+ay=a
Zad 4
Dany jest układ równań
{3x−y=2
{mx+y=3
Wyznacz wartości parametru m dla których układ ma rozwiązanie
Pomoże ktoś. Tylko krok po kroku proszę bo jakoś mam trudności z zadaniami z parametrem
27 kwi 15:55
Michał Szczotka:): o podobają mi się te zadanka pomogę skoro masz problemy to jedziemy wszystko w
najprostszy sposób

Zad1
rozpisz z definicji wartosci bezwzględnej i zapisz jak będą wyglądały równania w
przedziałach jak to zrobisz to przejdziemy do kolejnego kroku
27 kwi 16:52
bernard: 1o x∈(−∞,−1)
−3x−3=ax+4
2o x∈(−1,∞−1)
4x+4=ax+4
27 kwi 17:02
bernard: tam w drugim przedziale oczywiście x∈(−1,−∞)
27 kwi 17:03
bernard: znowu bład x∈(−1,∞)
27 kwi 17:04
bernard: 2o x∈(−1,∞−1) 3x+3=ax+4
27 kwi 17:07
Michał Szczotka:): no git

teraz przenieś x na jedną stronę lewą najlepiej resztę przeżuć na prawo wyciąg x przed
nawias podziel przez to co masz przed x i zobacz co ci wyszło
27 kwi 17:08
bernard: 1o
ax+3x=−7
x(a+3)=−7
x=−7a+3
2o
3x−ax=1
x(3−a)=1
x=13−a
27 kwi 17:17
Michał Szczotka:): nom i co możesz z tego wywnioskować kiedy jest jedno rozwiązanie gdy jakie jest a

?
27 kwi 17:18
Michał Szczotka:): może bardziej zrozumiałe będzie pytanie

Jakie "a" nie może być
27 kwi 17:27
bernard: no właśnie nie bardzo
27 kwi 17:28
bernard: 1. a≠−3
2. a≠3
27 kwi 17:29
Michał Szczotka:): nom i rozwiązane

teraz kolejne zadanie
znasz metodę wyznaczników
27 kwi 17:38
bernard: znam
już wiem jak zrobić

może 3 zadanko

?
27 kwi 17:41
Michał Szczotka:): no to wyznacz wyznaczniki napisz co ci wyszło
27 kwi 17:43
bernard: x: (2a−5)(a2−4)>0
a=52 , a=−2 a=2
y: (5a−8)(a2−4)<0
a=85 , a=−2 a=2
27 kwi 17:52
bernard: i dalej chyba będzie a∈(85,2)
27 kwi 17:52
Michał Szczotka:): nom ok zgadza się ale mówiłeś że już to zrobiłeś

no to teraz wyznaczniki z zadania 3
27 kwi 17:55
bernard: wyszło mi x4−3 x3 + 32−a
y=a4−5a3+7a2−3a
27 kwi 18:13
miśka: pomoze ktos mi w moim?
27 kwi 18:13
Michał Szczotka:): czekaj bo nie wiem co ty robisz

jak ty to zadanie chcesz zrobić wyznaczniki robisz czy
podstawianie zwykłe
27 kwi 18:15
bernard: wyznaczniki
wyszło mi
W=a
2−2a+1
W(x)=a
2−a
W(y)=a
2−3a
Dalej
27 kwi 18:17
bernard: tam wcześniej to mi sie cos w zapisie pomyliło
27 kwi 18:18
Michał Szczotka:): no i teraz kiedy układ ma nieskończenie wiele rozwiązań

?
27 kwi 18:21
bernard: kiedy W=0 i W(x)=0 i W(y)=0
27 kwi 18:25
bernard: chyba
27 kwi 18:25
Michał Szczotka:): dokładnie czyli
1. Układ ma nieskończenie wiele rozwiązań, gdy W = 0 , Wx=0 i Wy=0
2. Układ nie ma rozwiązania wtedy i tylko wtedy gdy W = 0 oraz Wx lub Wy jest różny od
zera
3. Układ ma jedno rozwiązanie gdy wyznacznik główny W≠ 0
27 kwi 18:29
bernard: OK dzięki wielkie

. Rozjaśniłeś mi to
27 kwi 18:44