29 maj 17:27
29 maj 17:41
pigor: ... ja widzę to tak : jeśli z treści powyżej
f(x)=min.{4x+1, x+2, −2x+4} , to
znaczy , że f(x) =
{ 4x+1 , gdy 4x+1< x+2 i 4x+1< −2x+4 ⇔ x<
13 i x<
12 ⇔ x<
13 ,
= { x+2 , gdy x+2<4x+1 i x+2<−2x+4 ⇔ x>
13 i x<
23 ⇔
13<x<
23,
{−2x+4 , gdy −2x+4<4x+1 i −2x+4< x+2 ⇔ x>
12 i x>
23 ⇔ x>
23 .
29 maj 17:58
pigor: i na tym nie koniec , bo spośród otrzymanych 3−ech najmniejszych
wartości
f(x)= 4x+1 , dla x<u{1]{3},
f(x)= x+2 , dla
13<x<
23, wybierasz (znajdujesz) tę największą

. ...

f(x)= −2x+4, dla x>
23
29 maj 18:06
pigor: ... sądzę , że dobrze jest sobie pomóc wykresami tych funkcji (prostych) w podanych
przedziałach w jednym układzie xOy i wybrać tę która będzie "najwyżej"

...
29 maj 18:09
pigor: ... no i dla odczytanej wartości x
o obliczyć wartość największą , czyli liczbę f(x
o)=max. .
...
29 maj 18:11
................: A tak po ludzku?
29 maj 18:15
pigor: ... o

widzę, że żartujesz i o drogę pytasz

. ...
29 maj 18:37
................: podsumowując najpierw szukasz najmniejszej a później największej
29 maj 18:38
29 maj 18:39
................: To zadanie jest w internecie i własnie tam narysowali funkcję i nie mam pojęcia dlaczego
wybrali pinkt przecięcia y=x+2 i y=−2x+4
29 maj 18:41