zad
XxX:
2164 * 62 − 2166 / 2−23 * 248
Przyjmując, że 210 w przybliżeniu 1000, zapisz przybliżenie otrzymanej liczby w
postaci
a * 10K gdzie a nalezy <1,10> k należy do C
27 kwi 15:49
XxX: Ktoś wie jak to rozwiązać?
27 kwi 16:02
XxX: Hmmm
27 kwi 16:18
Klara:
=2
169− 25 => 2
144
2
10= 1000 => 2
10 = 10
3
to: 2
144 = (2
10)
10*(2
10))
4 *2
4
= (10
3)
10*(10
3)
4*2
4 = 10
30*10
12 * 16
=
16* 1042 => a = 16 k= 42
27 kwi 16:21
XxX: dzieki
27 kwi 16:23
XxX: 8*2166
= =
225
27 kwi 16:26
XxX: skad to sie wzielo?
27 kwi 16:26
XxX:
27 kwi 16:32
Klara: mianownik : 2
−23*2
48 = 2
−23 +48 = 2
25
bo a
n *a
m = a
n+m
to trzeba znać




!
podobnie:
licznik : 2
166*9 − 2
166 = 2
166( 9 −1) =
= 2
166*8= 8*2
166= 2
3 *2
166= 2
169
| | 2169 | |
więc |
| = 2169 −25=2144
|
| | 225 | |
bo a
n : a
m = a
n − m
koniecznie naucz się podstawowych wzorów, działań na potęgach
27 kwi 16:35
XxX: żnam te wzory

tylko zakreciłam sie w jednym miejscu nie zauważyłam że 2 166 zostało
wyciągniete przed nawias Dzieki jeszcze raz
27 kwi 16:39