Pomoc
Exss:

Pojutrze sprawdzian. Mam problem z kilkoma zadaniami. Dla was proste : ).
Jacek i Wojtek mieszkają w miejscowościach A i B w odległości 18km. Wyruszając jednocześnie
naprzeciw siebie spotykają się po 3 godzinach. Wyruszając jednocześnie w tym samym kierunku po
3 godzinach dzieli ich 15 km. Z jaką idzie prędkością każdy z chłopców.
Mam rysunek do tego. Moje pytanie brzmi czy dobrze to zrobiłem. I co dalej. Kolega mi pisze że
| 18−x | | 15−18−x | |
| = |
| . Dlaczego tak ?. |
| 3 | | 3 | |
Oraz zadanie.
| ⎧ | x−|y−4|=4 | |
| ⎩ | |x−3|+|y−4| | =3
|
Zrobiłem to graficznie. Z pierwszego wychodzą dwie proste, z drugiego romb. Rozwiązaniem są
punkty które są wspólne. Ale jak to zrobić algebraicznie?. Rozwiązując to graficznie mam z
pierwszego równania: y=8−x i y=x. Z drugiego y=10−x, y=x−2, y=x+4 i y=−x+4. I nie wiem jak to
zrobić bez rysowania.
29 maj 17:17
Basia:

ad.1
zrobię inną metodą (to jest metoda "na rozum")
3v
1 + 3v
2 = 18 /: 3
3v
1 − 3v
2 = 15 /: 3
v
1+v
2 = 6
v
1−v
2 = 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2v
1 = 11
v
2 = 6−5,5 = 0,5
a z równania, które podał Ci kolega
jest sprzeczne
30 maj 00:38
Basia:
⎧ x−|y−4|=4
⎩ |x−3|+|y−4| =3
algebraicznie musimy rozważyć różne przypadki:
1.
y−4≥0 i x−3≥0 ⇔ y≥4 i x≥0
wtedy mamy
x −(y−4)=4
x−3+y−4 = 3
x−y = 0
x+y = 10
−−−−−−−−−−−−−−−−
2x=10
x=5
y=5
założenia spełnione czyli mamy pierwsze rozwiązanie
x=5; y=5
2.
y−4<0 i x−3 ≥0 ⇔ y<4 i x≥3
wtedy mamy
x−[−(y−4)]=4
x−3+[−(y−4] =3
x+y − 4 = 4
x−3−y+4 = 3
x+y=8
x−y = 2
2x = 10
x=5
y=3
założenia spełnione czyli mamy pierwsze rozwiązanie
x=5; y=3
3.
y−4≥0 i x−3<0 ⇔ y≥4 i x<3
4.
y−4<0 i x−3<0 ⇔ y<4 i x<3
(3) i (4) już sobie sam policzysz
powodzenia
30 maj 00:47