matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
twierdzenie sinusów
krzysieklrqwr43:
Wykaż że jeżeli kąty α i β są kątami trójkąta i naprzeciw kąta α lezy boka 'a', a naprzeciw
a+b
sin α + sin β
kąta β leży bok 'b' to
=
b
sin β
29 maj 17:11
Eta:
a
b
b*sinα
Z tw. sinusów
=
⇒ a=
sinα
sinβ
sinβ
a+b
bsinα
+b
sinβ
bsinα+bsinβ
=
=
=
b
b
bsinβ
b(sinα+sinβ)
sinα+sinβ
=
=
bsinβ
sinβ
c.n.u.
29 maj 17:19