Rozwiąż podane układy równań
maly1111: Rozwiąż podane układy równań 3 metodami: a)przeciwnych
wspolczynnikow.b)graficzna.c)podstawiania.
1)y−3x+4=0
4=x
2)y−2x=4
1−y=0
3)3x+2y=4
3x=−2y−2
4)2y−1=x
6y−3x=3
27 kwi 15:37
tim: Pokaże jeden, a ty spróbujesz resztę, ok?
27 kwi 15:40
tim:

1)
Metoda przeciwnych współzynników
y − 3x + 4 = 0
x = 4
−3x + y = −4
x = 4 /*3
−3x + y = −4
3x = 12
−−−−−−−−−−−−−−−
y = 8
x = 4
Metoda graficzna przedstawiona w rysunku:
y − 3x + 4 = 0
x = 4
y = 3x − 4
x = 4
Rysujemy.
Metoda podstawiania
y − 3x + 4 = 0
x = 4
y − 12 + 4 = 0
y = 8
27 kwi 15:45
maly1111: chodzi o to zebys zrobil bo ja mam to zrobione tylko chce sprawdzic
27 kwi 15:45
tim: No to podaj rozw, ja sprawdzę ?
27 kwi 15:46
Michał : tak dobrze to nigdzie nie ma
27 kwi 15:47
Michał : sprytnie Tim
27 kwi 15:47
maly1111: to pierwze mam dobrze..tylko ten twoj rysunek jest chyba niedokladny
27 kwi 15:47
tim: Michał − co mam się produkować. On napisze, ja w trakcie pomogę innym i potem spr
27 kwi 15:47
tim: Jest bardzo dokładny?
Jedna kreska to 1
27 kwi 15:48
maly1111: ok...2) y=1
x=−1,5
27 kwi 15:50
tim: dOBRZE
27 kwi 15:51
maly1111: 3)sprzeczny
27 kwi 15:56
tim: Tak.
27 kwi 15:58
maly1111: i ostatni chyba tez sprzeczny
27 kwi 16:01
tim: Ostatni NIE JEST sprzeczny. Rozwiąż mi go tu.
27 kwi 16:06
maly1111: 2y−1=x
6y−3x=3/3
x=2y−1
2y−x=1
2y−2y+1=1
0=0 przeciwnych wsp
27 kwi 16:14
tim: No, jeżeli 0 = 0 to ma nieskonczenie wiele rozw
27 kwi 16:17
maly1111: a reszty metod nie umiem
27 kwi 16:19
maly1111: reszta mi nie wychodzi
27 kwi 16:58
tim: Ok.
4)
2y−1=x
6y−3x=3
2y = x + 1
6y = 3x + 3
y = 0,5x + 0,5
y = 0,5x + 0,5
Rysujesz i zauważasz, że się nakładają

III METODA
2y−1=x
6y−3x=3
2y = x + 1
6y = 3x + 3
y = 0,5x + 0,5
y = 0,5x + 0,5
0,5x + 0,5 = 0,5x + 0,5
0 = 0
27 kwi 16:59