wyznacz pochodną
vinceman: Wyznacz pochodna następującej funkcji
y= sintg1x[cos(ctgx)]
29 maj 14:55
Basia:
f(x) = tg
1x
g(x) = cos(ctgx)
y =sin
f(x)(g(x)) = e
ln[sinf(x)(g(x))] = e
f(x)*ln[sin(gx)]
y' = e
f(x)*ln[sin(gx)]*[f(x)*ln[sin(g(x))]]' =
| | 1 | |
ef(x)*ln[sin(gx)]*[ f'(x)*ln[sin(g(x))] + f(x)* |
| *cos(g(x))*g'(x)] |
| | sin(g(x)) | |
policz teraz oddzielnie f'(x) i g'(x)
i podstaw z powrotem za f(x); g(x); f'(x) i g'(x) to co trzeba
i posprawdzaj to bo nie wiem czy gdzieś czegoś nie sknociłąm
29 maj 15:51
vinceman: Nie rozumiem w tym co napisalas pogubiłem się juz na samym początku moj wykładowca musi miec to
prosto rozpisane a ja nie wiem jak się za to zabrać
29 maj 16:04
Basia:
tego naprawdę nie da się prosto rozpisać
z tego prostego powodu, że
1. funkcja jest bardzo złożona
2. to jest jedyna metoda liczenia pochodnych funkcji postaci y=F(x)G(x)
29 maj 16:20
Basia:
może jaśniej będzie tak:
F(x) = sin[cos(ctgx)]
G(x) = tgu{1}[x}
y=F(x)G(x) = eln[F(x)G(x] = eG(x)*lnF(x)
y' = eG(x)*lnF(x)*[ G(x)*lnF(x) ]'
no i musisz teraz policzyć
[ G(x)*lnF(x) ]' = G'(x)*F(x) + [lnF(x)]'*G(x)
29 maj 16:33
marta: wiecie moi drodzy jak to wyliczyc

prosze o pomoc
31 maj 14:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
przecie Basia ładnie napisała jak to policzyć
31 maj 14:36