matematykaszkolna.pl
Dowód. Równoległobok... V.Abel: W równoległoboku dwa nierównoległe boki oznaczono literami a,b. Udowodnij/wykaż, że: a+b≥ 2P
29 maj 14:20
V.Abel: P jest polem jakby co emotka
29 maj 14:20
Grześ: Dowód niewprost, zakładamy prawdziwość takiej nierówności: a+b<2P, przekształcamy / 2 a2+2ab+b2<4P , teraz P=ab sinα − gdzie α − kąt miedzy bokami a,b a2+2ab+b2<4absinα a2+2ab+b2−4absinα<0 a2−2ab+b2+4ab−4absinα<0 (a−b)2+4ab(1−sinα)<0 zauważmy teraz, że (a−b)2≥0, a: sinα∊(0,1>, czyli 4ab(1−sinα)≥0, co oznacza, że otrzymaliśmy sprzeczną nierówność. Czyli prawdziwą nierównością jest: a+b≥2P Mam nadzieję, że jest to jasno rozpisane emotka Pozdrawiam
29 maj 14:35
V.Abel: Dowód niewprost czyli sprawdzam, czy to co jest do udowodnienia jest prawdą, tak? Skoro jest dowód niewprost, to dowód wprost też pewnie istnieje. Wytłumaczy mi ktoś na czym to polega<?> Dzięki Grześemotka, ale mam pytanie, czy da się to zrobić inaczej?..
29 maj 16:51
Grześ: Dowód niewprost, czyli negujesz tą nierówność. Później ją dowolnie przekształcasz, aż do uzasadnienia, że jest ona sprzeczna emotka Skoro jest sprzeczna, czyli założenie dowodu niewprost było fałszywe. Rozumiesz? emotka
29 maj 18:02
V.Abel: Tak emotka A dowód wprost?
29 maj 19:14
Vax: Dowód wprost identyczny co nie wprost, a+b ≥ 2P ⇔ a2+2ab+b2 ≥ 4P itd.. po drodze wszędzie stosujesz przejścia równoważne.
29 maj 19:36