Obliczyć całki
luk20: Obliczyć całki:
∫
01arctgxdx
29 maj 13:52
Artur z miasta Neptuna:
pierwsza −−−
| 3x+7 | | 3x | | 7 | |
| = |
| + |
| ... pierwszy ułamek przez podstawienie i wyjdzie |
| 4x2+5 | | 4x25 | | 4x2+5 | |
C*ln(4x
2+5) (kwestia wyznaczenia tego C) ... drugi to D*arctg E (i kwestia wyznaczenia tych D
i E przez odpowiednie wcześniejsze manipulacje w ułamku)
2 całka −−− przez częście
3 całka −−− podstawienie:
t = x
2
dt = 2x dx
29 maj 13:59
Mila: ∫arctgxdx=
u=arctgx dv=dx
v=∫dx=x
| | xdx | |
∫arctgxdx=xarctgx−∫ |
| =(*) |
| | x2+1 | |
przez podstawienie: x
2+1 =t
| | dt | | 1 | |
cd ...=∫ |
| = |
| ln(x2+1) |
| | 2t | | 2 | |
| | 1 | |
∫arctgxdx=xarctgx− |
| ln(x2+1)+C |
| | 2 | |
29 maj 15:57
Mila: 3) podstawienie
1−x
2=t
−2xdx=dt
| | x | | 1 | |
∫ |
| dx=− |
| ∫t−1/2dt |
| | √1−x2 | | 2 | |
29 maj 16:05
asia: Obliczyć całki
∫(x+3)ℯx dx
∫cos x sin5 x dx
3x+2
∫ −−−−−dx
x2− 4
∫(x2−2)cosx dx
30 maj 17:37
30 maj 17:44
jak: dx/x2 +2x+5
24 cze 19:55
asdf: | | dx | | dx | | dx | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = |
| | x2+2x + 5 | | x2+2x + 1 + 4 | | (x+1)2 + 22 | |
| 1 | | x+1 | |
| arctg |
| + C  |
| 2 | | 2 | |
24 cze 20:16