Udowodnij, że kwadrat każdej liczby naturalnej jest liczbą postaci 3k lub 3k 1
greenstress: Udowodnij, że kwadrat każdej liczby naturalnej jest liczbą postaci 3k lub 3k+1 gdzie k ∈
N. Pomocy matematycy
27 kwi 15:35
greenstress: ma ktos jakiś pomysł?
27 kwi 21:26
@Basia: Pomagam
27 kwi 21:27
@Basia:
Każda liczba naturalna n jest:
podzielna przez 3
lub daje przy dzieleniu przez 3 resztę 1
lub daje przy dzieleniu przez 3 resztę 2
n = 3k ⇒ n2 = (3k)2 = 9k2 = 3*(3k2) 3k2∈N
lub
n = 3k+1 ⇒ n2 = (3k+1)2 = 9k2 + 6n + 1 = 3(3k2+2n) + 1 3k2+2n∈N
lub
n=3k+2 ⇒ n2 = (3k+2)2 = 9k2 + 12n + 4 = 9k2+12n +3+1 = 3(3k2+4n+1) + 1
3k2+4n+1∈N
27 kwi 21:53
wero: "9k2 + 6n + 1 "
Skąd tu się wzieło n?
8 lis 18:03
Adamm: @Basia się pomyliła, każdemu się zdarza
8 lis 18:06
PW: wero, czekałeś 7 i pół roku, żeby zadać pytanie o wzór skróconego mnożenia?
8 lis 18:07