szeregi
ICSP: mamy szereg :
∞
n=1
chcąc zbadać jego zbieżność skorzystamy z kryterium ilorazowego :
| | an | | 1 + n2 | | 1 | |
lim |
| = ... dobierając : ln( |
| ) oraz bn = |
| mamy : |
| | bn | | n2 | | n2 | |
n→
∞
| | 1 + n2 | | 1 + n2 | |
lim = n2(ln( |
| )) = ln( |
| )n2 = e |
| | n2 | | n2 | |
| | 1 | |
więc skoro |
| jest zbieżny to i nasz wyjściowy jest zbieżny. |
| | n2 | |
Dobrze jest tutaj uzyte kryterium ilorazowe ?
29 maj 12:39
pigor: ... tak, bardzo dobrze i powiem, że ... lepiej nie ma co próbować. ....
29 maj 13:14
ICSP: Dziękuję za odpowiedź
29 maj 13:15
ICSP: Jeszcze sie spytam o tą granicę :
Ona wyjdzie e czy 1
29 maj 13:19
Artur z miasta Neptuna:
| | 1+n2 | |
jeżeli wyjściowy szereg jest postaci ∑ ln |
| to źle. |
| | n2 | |
| | 1 | | 1+n2 | |
Ty zbadałeś zbieżność szeregu: ∑ |
| (ln |
| ) |
| | n2 | | n2 | |
gdzie:
29 maj 13:19
Artur z miasta Neptuna:
dobra ... sorki ... mój błąd
29 maj 13:23
ICSP: więc jak to należy zrobić poprawnie
29 maj 13:23
ICSP: a co z tą granicą w końcu

Już sam się pogubiłem
29 maj 13:26
Artur z miasta Neptuna:
granica to oczywiście e1 = e
29 maj 13:47
luk20: A mnie się wydaje że granica wyjdzie 1 a nie e...
29 maj 13:55
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | |
lim (1+ |
| ) x = e 1 ... zgoda  |
| | x | |
no to x=n
2
29 maj 13:56
luk20: | | 1 | |
no tak ale tu jest lim ln(1+ |
| )n2 czyli lne=1, no ale pewności nie mam... |
| | n2 | |
29 maj 13:59
Artur z miasta Neptuna:
fakt ... fakt

dobra ... ja ślepy przez ta alergię jestem ... zostawiam dzisiaj juz zabawę z matmą
29 maj 14:00
luk20: Hehe

a już myślałem, że nic się nie nauczyłem na tych studiach
29 maj 14:01