oblicz x
kuba:
a) log14 x = −2
b) log√2 x=6
c) log0,04 x= −12
29 maj 12:07
Basia:
wprost z definicji logarytmu
log
ax = y ⇔ x = a
y
| | 1 | | 1 | |
log0,04x = −12 ⇔ x = (0,04)−1/2 = U{1}{(0,04)1/2 = |
| = |
| = 5 |
| | √0,04 | | 0,2 | |
pozostałe tak samo
w (b) tylko zapis wprost z definicji i nic dalej nie liczysz
29 maj 12:13
Ajtek:
Z definicji logarytmu:
log
ab=c ⇔ a
c=b
W pozostałych analogicznie.
29 maj 12:13
Buuu: Z definicji:
logax = c ⇔x = ac
Podstawić, obliczyć.
29 maj 12:13
Ajtek:
Witaj
Basia 
.
29 maj 12:13
Basia: Witaj
Ajtek
29 maj 12:14