ciąg
patolog: Ciąg (an) spełnia równanie: an+1−2an+an−1=1 n∊N n≥2,a1,a2 − dane
Wyznaczyć wzór dla an. Pomożecie?
29 maj 12:04
Basia: jaki to poziom ? szkoła czy studia ?
jeżeli szkoła to chyba jeszcze musi być coś o tym ciągu wiadomo
29 maj 12:09
patolog: no studia. i tylko tyle jest w zadaniu
29 maj 12:39
Artur z miasta Neptuna:
a3 = 1+2a2−a1
a4 = 1+2a3−a2 = 1+1+2a2−a1−a2 = 2 + a2 − a1
a5 = 1+2a4−a3 = 1+4+2a2−2a1−(1+2a2−a1) = 4−a1
a6 = 1+2a5−a4 = 1+ 8−2a1 − (2+a2 − a1) = 7 − a2 − a1
a7 = 1+2a6 − a5 = 1 + 14 − 2a2 − 2a1 −(4−a1) = 11 − 2a2 − a1
an = C +(5−n)a2 −a1
problem jest tylko z przedstawieniem wyrazu wolnego, który jest dany ciągiem:
1
2
4
7
11
16
22
....
29 maj 13:42
Artur z miasta Neptuna:
C3 = 1
n
Cn = ∑ (k−2)
k=3
29 maj 13:46
Artur z miasta Neptuna:
tfu ... miało być inaczej
29 maj 13:47
patolog: jak inaczej?
29 maj 13:53
Artur z miasta Neptuna:
patolog −−− pokombinuj z przedstawieniem tego wyrazu wolnego
29 maj 13:54
patolog: przecież gdy przekształce wzór to mam:
| | 1 | | an−1 | | an−1 | |
an=− |
| + |
| + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a ty podstawiając po kolei 2,3,4.. nie podstawiasz pod ten wzór
29 maj 14:12
patolog: robiłem tak ale to chyba źle:
a3−2a2+a1=1 dla n=2
a4−2a3+a2=1 dla n=3
a5−2a4+a3=1 dla n=4
a6−2a5+a4=1 dla n=5
a7−2a6+a5=1 dla n=6
. .
. .
. .
an−1−2an−2+an−3=1 dla n=n−2
an−2an−1+an−2=1 dla n=n−1
an+1−2an+an−1=1 dla n=n
i to wszystko sumujemy to mamy an+1−an−a2+a1=12+13+14+...+1n−1+11
29 maj 14:23
patolog: a to się równa
an=an+∑2 1k
29 maj 14:24
patolog: to jak to w koncu będzie arturze?
29 maj 14:36
Hary:
29 maj 15:17
patolog: Przepraszam , to co w końcu będzie

?
29 maj 17:39
Krzysiek: an −2an−1 +an−2 =0
szukamy rozwiązania równania jednorodnego w postaci:
an=rn
rn −2rn−1 +rn−2 =0
(dzielimy przez rn−2 )
r2 −2r+1=0
czyli: (r−1)2 =0
zatem: r=1 (krotności 2 )
rozwiązania równ. jednorodnego są postaci: an =c1 *1n +c2 n 1n =c1 +nc2
rozwiązując równanie niejednorodne:
an −2an−1 +an−2 =1
metodą przewidywań szukamy rozwiązania w postaci: an =bn2 (gdzie b−stała)
(po prawej stronie mamy wielomian stopnia zerowego, więc 'normalnie' byłoby an =b
jednak to rozwiązanie pokryje się z rozwiązaniem jednorodnym: 1n
podobnie: an=b*n jak wstawisz do równania zobaczysz, że się wyzeruje lewa strona )
wstawiając do równania: an =bn2 otrzymujemy:
bn2 −2b(n−1)2 +b(n−2)2 =1
2b=1
zatem b=1/2
czyli wzór jawny równ. rekurencyjnego to:
an =c1 +nc2 +1/2
(gdzie c1 ,c2 trzeba wyliczyć, wstawiając warunki początkowe )
29 maj 17:56