oblicz powierzchnię
maciek95: Szerokość prostokątnej działki budowlanej jest o dziewięc metrów krótsza od jej długości/ jakie
wymiary ma działka , jeżeli jej powierzchnia wynosi 1540m2?
29 maj 09:58
Patronus: x − długość działki
y− szerokośc działki
x2 + y2 = (x−9)2
xy = 1540
i rozwiązać układ.
29 maj 10:03
picia: a nie mozna tak
x(x−9)=1540?
i skad te kwadraty?
29 maj 10:09
picia: wnioskuje ze myslales o przekatnej(nie widze zeby byla mowa o przekatnej) i jakim cudem
przeciwproetokatna moglaby by krotsza od przyprostokatnej?
29 maj 10:15