Sprawdz czy punkt A nalezy do wykresu funkcji f.
martynka: a) f(x)= (23)x , A (−3, 338 )
b) f(x)= (43)x , A (12, 23)
c) f(x)= (32)x , A (12, √6/2)
Prosze i blagam o pomoc w tych 3
29 maj 09:34
Patronus:
| | 3 | | 27 | | 3 | |
P = ( |
| )3 = |
| = 3 |
| = L, zatem punkt A należy do wykresu f |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
Pozostałe analogicznie
29 maj 09:41
nieznajoma: pomoze ktos to obliczyc
1 cze 15:34
Basia:
punkt należy do wykresu funkcji ⇔ jego współrzędne spełniają równanie tej funkcji
| | √3 | |
f(12) = (32)1/2 = √32 = |
| = |
| | √2 | |
czyli
f(x
a) = y
a ⇒ A należy do wykresu tej funkcji
pozostałe próbuj sama w ten sam sposób
1 cze 16:24
martynka: BASIU A MOGLABYS zrobic a? bo ja staram sie zrobic b
1 cze 17:05
Basia:
przecież (a) jest najłatwiejsze
x = −3 y = 338 = 278
f(−3) = (43)−3 = (34)3 = 2764 ≠ 278
wniosek ?
1 cze 17:11
martynka: A (12, 23)
xa= 12 ya=23
f(12)=(43)12= √43=
i dalej nie wiem pomozesz\/
1 cze 17:19
picia:
Basiu w a) powinno byc
| | 2 | |
f(−3)=( |
| ) −3... tak mi sie przynajmniej zdaje  |
| | 3 | |
1 cze 17:30
picia:
martynka to dalej bedzie tak:
| 2 | | √3 | | 2√3 | |
| * |
| = |
| czyli jaki wniosek? |
| √3 | | √3 | | 3 | |
1 cze 17:34
Basia:
dobrze Ci się wydaje; nie wiem jak zobaczyłam tam 43, pewnie pomyliłam z (b)
1 cze 17:34
martynka: co do b to
ze A nalezy do wykresu tej funkcji

nie wiem
1 cze 17:38
Basia:
(b) musisz poprawić, bo jak zauważył picia, pomyliłam funkcje
1 cze 17:40
picia:
przeciez Ci policzylem. wychodzi tyle co druga wspolrzedna punktu?
1 cze 17:41