oblicz x
martynka: Oblicz x.
a) log3 x = 2+2log3 2
b) log x = −1 + 2log 5
c) log0,5 x = 1+ log0,5 6 − 2log0,5 3
d)log√2 x= 4−2log√2 6+ 3log√2 3
29 maj 08:27
Aga1.: 2=log332
2log32=log322=log34
a)log3x=log39+log34
log3x=log3(9*4)
x=36
Podobnie b).
29 maj 08:30
krystek: a)2=log39 stąd
log3x=log3(9*2)⇒x=18 policz pozostałe
29 maj 08:32
martynka: a dalibyscie rade obliczyc B C I D ? jestem zielona z tego
29 maj 09:27
natalka: log 2 x = −2/3
8 sty 18:16
Janek191:
d)
log
√2 x = 4 − 2 log
√2 6 + 3 log
√3 3
log
√2 x = log
√2 4 − log
√2 6
2 + log
√2 3
3
log
√2 x = log
√2 4 + log
√2 27 − log
√2 36
x = 3
=====
8 sty 18:23
Janek191:
@Martynka
Kliknij po lewej stronie na logarytmy − tam są wzory i przykłady
8 sty 18:25