PILNE proszę o rozwiązanie
Alisster: Rozwiąż układy rownan i podaj ich interpretacje geometryczną:
a) (x+4)2+(y−1)2=10 b) x2+y2−6y+4=0
y=−1/3x+3 3x+y−8=0
29 maj 00:04
Mila: x2+y2−6y+4=0 ⇔
x2+(y−3)2−9+4=0
x2+(y−3)2=5 okrąg o środku S=(0,3) i r=√5
3x+y−8=0 prosta
y=−3x+8 ( punkty wykresu: (0,8)(1,5) )
Narysuj w układzie współrzędnych
Metoda algebraiczna podstawimy do rownania okręgu
x2+(−3x+8−3)2=5⇔
x2+(−3x+5)2=5
x2+9x2−30x+25−5=0
10x2−30x+20=0
x2−3x+2=0
Δ=1
x1=1lub x2=2
y1=5lub y2=2 mam nadzieję, że nie pomyliłam sie w rachunkach.
29 maj 00:34
Mila: Dobranoc, reszta jutro.
29 maj 00:35
Alisster: Dzieki"
29 maj 00:52
Alisster: Jestes swietna
29 maj 00:52