Proszę o rozwiązanie
wwiikkttoorr: Rozwiąż układy rownan i podaj ich interpretacje geometryczną:
1) x2+y2−6y+4=0 2) (x+4)2+(y−1)2=10
3x+y−8=0 y=−1/3x+3
28 maj 23:49
Eta:
okrąg i prosta
28 maj 23:52
Mila: x2+y2−6y+4=0 ⇔x2+(y−3)2−9+4=0
x2+(y−3)2=5 okrąg o środku S+(0,3) i r=√5
3x+y−8=0 prosta
y=−3x+8 ( punkty wykresu: (0,8)(1,5) ) narysuj w układzie współrzędnych
Metoda algebraiczna
podstawimy do rownania okręgu
x2+(−3x+8−3)2=5⇔x2+(−3x+5)2=5 rozwiąż
29 maj 00:01
Alisster: dzięki
29 maj 00:06
Alisster: jak zamienilas wzor x2+y2−6y+4=0 na x2+(y−3)2−9+4=0
29 maj 00:07
29 maj 00:08
picia: to ja napisze tak:
x2+y2−2ax−2by+c=0
gdzie c=a2+b2−r2 i a2+b2>0
S=(a,b).
29 maj 00:12
Mila: Ja to robię uzupełniając do kwadratu;
mam wyrażenie: y2−6y
−6:2=−3
piszę y2−6y=(y−3)2−9 (policz prawą stronę, odjęłam 32 bo tego nie było)
Ale Eta podała inny sposób, wybierz.Może będzie Ci łatwiej.
29 maj 00:15