pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego
pięta achillesowa.:): ciągi
wyznacz pierwszy wyraz a1 ciągu arytmtetycznego, mając dane
a) a22=−92, r=3
b) a7=37 r=5,5
28 maj 23:22
Ajtek:
a
n=a
1+(n−1)*r
a
22=−92
n=22
−92=a
1+66
−158=a
1
przykład b) tak samo

.
28 maj 23:25
Eta:
a) a1= a22−21r =....
b) a1= a7−6r=....
28 maj 23:26
Ajtek:
Dobry wieczór
Eta 
.
28 maj 23:27
Eta:
Ajtek ? ? ?
28 maj 23:28
Ajtek:
Co ja znowu zrąbałem?
28 maj 23:28
Eta:
a) a
1= −155
28 maj 23:29
Ajtek:
21*3=....

Już poprawiam

.
−92=
a1+63
a
1=−155

28 maj 23:29
Ajtek:
Palec mi się omsknął na numerycznej

.
28 maj 23:30
Eta:
Teraz ok

Pozdrawiam
28 maj 23:30
Ajtek:
Również pozdrawiam

.
28 maj 23:31
bakłażan: znowu sie zesralam
29 maj 17:35
bakłażan: mam tego dosc
29 maj 17:37
bakłażan:

jestem patolom
29 maj 17:38