pomocy
matematyk: y=6x−30
6x−30=0
6x=30/6
x=5
czy to jest dobrze?
y=8x−16
8x−16=0
8x=16/8
x=2
a to?
bo ja nie rozumiem tego kiedy ma być + a kiedy−
28 maj 22:39
picia:
dobrze.
sam mozesz sobie sprawdzic przez podstawienie
28 maj 22:44
picia:
rozumiem ze liczysz msc zerowe funkcji?
28 maj 22:45
matematyk: 8x−16=0
8x=16/8
x=2
a nie tak ? bo ja nie wiem czy mialo byc −16 czy jak.
28 maj 22:47
picia:
przeciez masz tak samo. x wyszlo Ci 2.
28 maj 22:48
matematyk: a tutaj np
y=2x+2
2x+2=0
2x=−2/2
x=−1
dobrze ?
28 maj 22:50
picia:
wszystko robisz dobrze

gdy przenosisz to zmieniasz znak.
28 maj 22:51
matematyk: to daj mi jakiś przykład do obliczenia.
28 maj 22:52
picia: sam mozesz sprawdzac
2*(−1)+2= −2+2=0
28 maj 22:52
picia:
−2x+8=0
28 maj 22:53
matematyk: −2x+8=0
2=−8/2
x=4
tak?
28 maj 22:54
picia: wynik masz dobry ale obliczenie nie.zgubiles x. i minus.
28 maj 22:56
matematyk: to daj inny.
28 maj 22:57
28 maj 22:58
matematyk: bez ułamków.. zwykły
28 maj 22:58
matematyk: picia masz moze GG ? podaj
28 maj 23:00
picia:
skoro macie f liniowa to ulamki juz dawno przerabialiscie. zrob z ulamkiem.
28 maj 23:00
picia:
a po Ci moje GG
28 maj 23:01
matematyk: ale z ułamkami nie będzie..
28 maj 23:01
matematyk: podaj zwykłe normalne..
np y(x)=6x+4
6x+4=0
6x=−4/6
4
x=−−
6
28 maj 23:03
picia: nie wiem czy sobie ze mnie jaj nie robisz..jak zrobisz z ulamkiem to podam inne.
28 maj 23:03
picia: ulamki tez sa normalne
28 maj 23:04
matematyk:
f(x)=5+8x
5+8x=0
8x=−5/8
x= − osiem piątych
dobrze?
28 maj 23:14
matematyk:
28 maj 23:29