Mam zadanie:
Obliczyć objętość brył ograniczonych wymienionymi powierzchniami przechądząc, gdy jest to
dogodne, do współrzędnych biegunowych.
x=0, x=1, z=2, z=x2+y2
Zadanie proste, ale wynik nie zgadza mi się z odpowiedziami i nie wiem po czyjej stronie będzie
to wina. Obszar D wyraża się u mnie następująco:
D: { 0≤x≤1 i −√2−x2≤y≤√2−x2 } (rysunek obszaru na rysunku)
Czyli całka będzie wyglądać tak już po ziterowaniu:
∫01dx∫−√2−x2√2−x2(x2+y2)dy
| 2 | π | |||
Jeśli liczę ją ( przy pomocy wolframa sprawdzone ) wychodzi | + | . Niestety w | ||
| 3 | 2 |
| 4 | π | |||
odpowiedziach jest subtelna różnica, bo mam : | + | . Czy ktos może mi pomóc, byłbym | ||
| 3 | 2 |