Jak liczyć? Jest strasznie skomplikowane. :(
Letty: | 3√25 * 5−0,5 | | 1 | | 1 | |
| = ( |
| )2 * ( |
| |
| (6√25)2 * √5x | | 5 | | 4√25)2 | |
28 maj 22:19
Beti: zamieniasz wszystko na potęgi liczby 5
28 maj 22:21
28 maj 22:35
Letty: pytanie co dalej.
28 maj 22:35
Beti:
| 52/3*5−1/2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| |
| 52/3*51/2x | | 52 | | 5 | |
bo: (
6√25)
2 = (
6√52)
2 = (5
2/6)
2 = 5
4/6 = 5
2/3
oraz: (
4√25)
2 = (
4√52)
2 = (5
2/4)
2 = 5
4/4 = 5
po skróceniu jest:
5
1/2x = 5
−1/2*5
3
5
1/2x = 5
2,5 /:5
0,5
x = 5
2
x = 25
28 maj 22:35
Letty: Wow. Dziękuje.
28 maj 22:51