wartości i wektory własne
ilona00: Hej, mam problem z takim zadaniem:
wyznacz wartości własne i wektory własne:
| 1 2 0 |
| 4 1 0 |
| 0 0 7 | =
| 1−L 2 0 |
| 4 1−L 0 |
| 0 0 7−L | = ( (1−L)2 − 8 )* (7−L)= (1−L−2√2)*(1−L+2√2)*(7−L)
więc wartości wlasne to L1= 1−2√2 L2= 1+2√2 L3=7
wektory własne dla 7 są proste i nie będę już wypisywać, ale dla 1−2√2 oraz analogicznie dla
1+2√2 ? zapiszę to co mi się wydaje:
dla L1= 1−2√2
| 2√2 2 0 | | x | | 0 |
| 4 2√2 0 | | y | | 0 |
| 0 0 6+2√2| * | z | = | 0 |
powstaje układ równań:
2√2x +2y=0 −> y=−√2x
4+ 2√2y=0
6+2√2z=0
i pytanie: jak zapisać wektor, bo kompletnie nie wiem......
BARDZO proszę o odpowiedź, mam jutro egzamin, kilka razy pytałam tu już o coś i nikt nigdy nie
odpowiedział, mam nadzieję że teraz się zlituje
28 maj 22:05
Krzysiek: w drugim równaniu brakuje 'x'
z trzeciego równania wynika, że z=0
y=−√2x
i wstawimy do drugiego równania to otrzymamy tożsamość(∞ wiele rozwiązań )
zatem: x=t
y=−√2t
z=0
dla t∊R
więc wektor własny to: Lin{(t,−√2t,0),t∊R } =(1,−√2,0)
28 maj 22:25
ilona00: ale jeśli przekształcimy 3 równanie to otrzymamy 2
√2z=−6
więc i tak i tak z=0? nie do końca rozumiem dlaczego, byłabym wdzięczna gdybyś wytłumaczył
28 maj 22:45
Krzysiek: ponieważ w trzecim równaniu mamy: (6+2√2)z=0 czyli z=0
28 maj 22:46
ilona00: no tak, bo to w nawiasie bo mnożymy z przez całość

ale jestem tępa, dzięki za odpowiedź
28 maj 22:49
ilona00: chociaż jeśli jesteś tak miły i mi pomagasz, to może pomożesz mi jeszcze w jednym zagadnieniu,
mianowicie jak obliczać wektory/wartości własne, kiedy macierz w elementach A31, A32, A13, A23
nie ma "zer", konkretnie w miejscach oznaczonych x:
| y y x |
| y y x |
| x x y |, wiem jak obliczać jeśli poza przekątnymi też znajduje się coś w elementach A12 i
A21, bo wtedy liczę tak jakby wyznacznik tej macierzy 2x2 i mnożę przez element A33, tak jak w
poprzednim zadaniu, ale co zrobić gdy wymienione przeze mnie elementy są niezerowe?
Mam nadzieję że wyraziłam się jasno, będę niewymownie wdzięczna za odpowiedź, bo przykłady z
wykladu nie były robione dla nich, a widzę że może się takie zadanie pojawić
28 maj 23:03
28 maj 23:08
ilona00: nie nie, teraz juz sama rozumiem, że przy wartościach własnych chodzi tylko o wyznacznik z x−
lambda po przekątnych, podano nam gotowy schemat zamiast powiedzieć by wyliczyć wyznacznik
danej macierzy, niezależnie od tego jaki ma wymiar
28 maj 23:16
5 wrz 16:50