pole i przekatne rownoległboku
admi: równoległobok ma boki 4√2 i 7 a kąt pomiedzy nimi ma 135 st. Oblicz dł przekątnych pole, obie
wysokości i kąt między przekątnymi
28 maj 21:54
Mila:

a=7, b=4
√2
α=45
β=135
| | √2 | |
P=a*b*sin1350=7*4√2* |
| =14√2*√2=28 |
| | 2 | |
pole =a*h
a=28
7*h
a=28⇒h
a=4
pole= 4
√2*h
b=28
√2h
b=7 /*
√2
2h
b=7
√2
h
b=3,5
√2
Przekątne liczymy z tw. cosinusów
| | √2 | |
|AC|2=72+(4√2)2−2*7*4√2cos135 ( cos135=− |
| ) |
| | 2 | |
|DB|
2=7
2+(4
√2)
2−2*7*4
√2cos45
Przekątne dzielą się na połowy
oblicz kąt między nimi z tw. cosinusów.
28 maj 23:01