|AB|= 3x , x>0
| x | |CD| | |CD| | ||||
ze wzoru sinusów (*) | = | = | ||||
| sin30o | sin(90o−α) | cosα |
| 2x | ICD| | |||
oraz: (**) | = | |||
| sin60o | sinα |
| 2sinα | ||
(*) |CD|=2x*cosα i (**) |CD|= | ||
| √3 |
| 2sinα | ||
cosα= | ||
| √3 |
| 4sin2α | ||
sin2α+ | =1 /*3 | |
| 3 |
| 3 | ||
3sin2α+4sin2α=3 ⇒ sin2α= | ||
| 7 |
| √3 | ||
to przyjmujemy: sinα= | bo α € (0,90o) | |
| √7 |
| √3 | √3 | |||
sinα= | = | ⇒ |AB| = √7 | ||
| |AB| | √7 |
| 4xsinα | ||
Poprawiam w (**) ma być: |CD|= | ||
| √3 |