OBLICZ
koko spoko: Chemia

! HELP



Oblicz objętość tlenku siarki IV, który przereaguje z tlenem tworząc 16 g tlenku siarki VI
28 maj 21:24
Mateusz:
2SO2 + O2→2SO3
2*22,4dm3 SO2→80g SO3
x dm3→ 16g SO3
x=.....
28 maj 21:31
Kejt:
tlenek siarki
IV −> SO
2
masa molowa: (M)
masa substancji (m): 16g
n − liczba moli
| | 16g | | mol | | 1 | |
n= |
| }=16g* |
| = |
| mola |
| | | | 64g | | 4 | |
korzystamy z liczby Avogadra:
1 mol −> 22,4 dm
3
chyba dobrze..?
jakby co to pytaj..
28 maj 21:34
Mateusz:
2*22,4dm3 SO2→
160g SO3
x dm3→ 16g SO3
teraz licz x zapomniałęm pomnozyc mase SO
3 przez 2
28 maj 21:38
Kejt: taak..czytanie ze zrozumieniem się kłania
28 maj 21:39
Mateusz:
Witaj
Kejt 
koko spoko pocwiczyłaś stukanie w klawiaturke pisząc te ułamki
28 maj 21:40
Kejt: a już mi ego skoczyło, że zadanie z chemii mi się udało rozwiązać.. (rozwiązanie nieaktualne,
jest źle)
28 maj 21:41
Kejt: cześć
Mateusz
ale jest prawie dobrze

wiedziałam, że coś podejrzanie proste jest..
28 maj 21:42
koko spoko: Dzięki
28 maj 22:26