W której ćwiartce leży kąt?
cxz: Mamy dajmy na to kąt (−1236*Pi/6), jak sprawdzić w której ćwiartce on leży?
28 maj 21:22
Eta:
"w której ćwiartce leży końcowe ramię tego kąta"
odp: końcowe ramię tego kata znajduje się w III ćw.
28 maj 21:26
cxz: a jak to sprawdzić?
28 maj 21:30
Eta:
Tak łopatologicznie
| | π | |
−1236* |
| = (−1236*30o): 360o= −103o = +257o € III ćw |
| | 6 | |
28 maj 21:34
cxz: A bez zamiany na stopnie?
28 maj 21:36
Patronus: to zamiast dzielić na 360 podziel na 2π
28 maj 21:38
Eta:
Podziel przez 2π
28 maj 21:39
Eta:
Patronus napisał to wcześniej
28 maj 21:40
Patronus: Przepraszam Eta że się wtrącam w rozmowę
28 maj 21:41
Eta:
Nie szkodzi

..........
28 maj 21:41
cxz: No to mam te −1326*π/6*1/2π=−221π/2 i teraz co trzeba zrobic?
28 maj 21:56
cxz: przepraszam pomyłka w obliczeniach

juz wszystko mam, dzieki za pomoc
28 maj 22:02