Dziwne zadanie z pierwiastków... :/
misiek: W książce jest polecenie "oblicz". Moim zdaniem jedynie można podać przybliżony wynik. O to
chodzi? Czy da się te przykłady jakoś uprościć?
√7−4√3
√11−6√2
Z góry dzięki
28 maj 21:12
Eta:
(2−√3)2= 4−4√3+3= 7−4√3
√a2=|a| to √(2−√3)2= |2−√3|= 2−√3
2/ (3−√2)2= 11−6√3
......... = | 3−√2|= −3+√2
28 maj 21:15
Kejt: a no da

7−4
√3=4−4
√3+3=(2−
√3)
2
11−6
√2=9−6
√2+2=(3−
√2)
2
pamiętaj o wartości bezwzględnej
28 maj 21:16
pigor: ... np.
√11−6√2=
√9−2*2√2+2=
√32−2*2√2+√22=
√(3−√2)2=|3−
√2|=3−
√2, bo 3>
√2
28 maj 21:18
Aneta: Należy tu skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia...
(a−b)2=a2+b2−2ab
nasze a2+b2−2ab= 7−4{3}
jedyną liczbą niewymierną jest 4√3, zatem 2ab= 4√3 czyli ab=2√3
czyli a = 2 i b = √3, choć nie zawsze jest tak łatwo
zatem 7−4√3= (2 − √3)2
czyli jeśli jest to pod pierwiastkiem, to wynik ostateczny to 2−√3
28 maj 21:20
misiek: Ok. Dzięki wielkie

!

Zrobię jeszcze kilka przykładów sam i całkiem skumam!
28 maj 21:25