funkcje
Maciek: jak narysowac wykres funkcji lx+yl=1
Prosze o pomoc
28 maj 21:07
Aneta: Rozpatrzmy 2 przypadki ze względu na moduł:
1. x+y = 1 => y= −x+1
2. x+y=−1=> y= −x−1
Zatem należy narysować 2 wykresy funkcji liniowych, podane punkty leżą na którejkolwiek z 2
prostych
28 maj 21:09
Maciek: dziekuje

pomoglas mi
28 maj 21:10
pigor: ... a dokładniej jest to zbiór punktów płaszczyzny xOy takich, że rozpisując
wygląda to np. tak :
|x+y|=1 ⇔ (x+y≥0 i x+y=1) lub (x+y<0 i x+y=−1) ⇔
⇔ {(x,y)∊R2 : y≥−x i y=−x+1} lub {(x,y)∊R2 : y<x i y=−x−1}
28 maj 21:41