??????
Pawcio: W dwóch sadach owocowych rosło razem 1500 drzew. W ciągu roku liczba drzew w każdym sadzie
powiększyła się o 25 % i wtedy okazało się, że liczba drzew w drugim sadzie stanowiła 2/3
liczby drzewek w pierwszym sadzie. Ile drzewek było w każdym sadzie na początku roku.
28 maj 20:38
pigor: ... np. tak : niech
x,y=? − szukana liczba drzewek na początku w 1−szym i 2−gim sadzie
odpowiednio, to masz koniunkcję, czyli układ równań :
x+y=1500 i 125%y=23 *125%x ⇔ (*)
y=1500−x i y=
23x ⇒
⇒ 1500−x=
23x / *3 ⇒ 4500−3x=2x ⇒ 5x=4500 ⇒
x=900 i z (*)
y=600 .
28 maj 20:59