proszę o pomoc ciągi
beti: trzy liczby a,b,1 tworzą ciag arytmetyczny. liczby 1,a,b tworzą ciąg geometryczny . znajdź te
liczby.
i jeszcze to : trzy liczby tworzą ciąg geom. suma tych liczb jest równa 57, a iloczyn 5832.
wyznacz te liczby.
jeśli ktoś mi pomoże , to prosze o całość. nie rozumiem tego i koniec.będę dochodzić co z
czego i jaki wzór. Hej
28 maj 20:29
Kejt:
1.
robimy układ równań:
1) z własności ciągu arytmetycznego:
2) z własności ciągu geometrycznego:
(a
n)
2=a
n−1*a
n+1
a2=b
i mamy układ:
a
2=b => D: b>0
czyli:
2a
2=a+1
2a
2−a−1=0
Δ=1+4*2=9
√Δ=3
a=1
do dokończenia..
28 maj 20:46
Kejt:
2.
a;b;c −> te liczby tworzą w tej kolejności ciąg geometryczny
i znowu układ:
1) z własności ciągu geometrycznego:
b2=ac
2) suma tych liczb jest równa 57
a+b+c=57
3) iloczyn 5832
abc=5832
i mamy układ:
1)b2=ac
2)a+b+c=57
3)abc=5832
1) + 3):
b*b2=5832
b3=5832
b=18
czyli:
a+c+18=57
ac=324
a+c=39
ac=324
a=39−c
c(39−c)=324
39c−c2=324
c=12 v c=27
a=27 v a=12
b=18
28 maj 20:58