Oblicz wartość wyrażenia. Pomocy!!!!!
lola: Oblicz wartość wyrażenia: (a + b)( a2 − ab − b2 )
dla:
a = 3√9 − 3√7
b = 3√1 − 3√7
Z góry dzięki.
27 kwi 15:23
Bogdan:
Wzór skróconego mnożenia: (a + b)(a2 − ab + b2) = a3 + b3
27 kwi 15:24
tim: Ale tam jest
(a
2 − ab
−− b
2)
27 kwi 15:24
miśka: to a3−b3
27 kwi 15:25
Bogdan:
Myślę, że lola źle podała, powinno być +b2
27 kwi 15:28
miśka: a nie tak nie moze byc
27 kwi 15:28
miśka: no wlasnei musi byc +
27 kwi 15:28
lola: Tak, Bogdan ma racje

To on nadmiaru tych znaków

Faktycznie wyjdzie a
3 + b
3 
Dzięki.
27 kwi 15:29
Bogdan:
a więc jest (a + b)(a2 − ab + b2) = a3 + b3
27 kwi 15:31
lola: A wynik to 10.

Mam rację?
27 kwi 15:31
Bogdan:
a3 + b3 = 9 − 3√7 + 1 − 3√7 = 10 − 6√7
27 kwi 15:40