Rozwiąż równania logarytmowe
babyclon: | | 3 | |
a) x2log3x − |
| logx = √10 |
| | 2 | |
b) log
2(9−2
x)=25{log
5√3−x
c) log
53x + 2log
52x − log
5x − 2=0
28 maj 20:13
Eta:
c) x>0
log52x(log5x+2) −(log5x+2)=0
(log5x+2)(log52x−1)=0
(log5x+2)(log5x−1)(log5x+1)=0
log5x=−2 v log5x= 1 v log5x=−1
x= .... x=.... x=....
28 maj 20:22
babyclon: Dzięki, dobrze wyszło!
28 maj 20:28
Eta:
b) założenia 9−2
x>0 i 3−x>0 ⇒ x<3
log
2(9−2
x)= 5
2log5√3−x
log
2(9−2
x)= 5
log5(3−x)
log
2(9−2
x)= x−3
2
3−x= 9−2
x
2
x=t, t>0
t
2−9t+8=0 ⇒(t−1)(t−8)=0 ⇒ t=.... v t=...
2
x= ... v 2
x=...
pamiętaj o założeniu!
28 maj 20:44
Eta:
w zad1/ napisz co jest w wykładniku potęgi "x" .... ( bo nie widzę ?
28 maj 20:45
babyclon: Dzięki!
Potęga "x" to : (2log
3x − 3/2logx)
28 maj 20:53
Eta:
ok

x>0
logarytmujemy obustronnie logarytmem dziesiętnym i otrzymujemy:
| | 3 | | 1 | | 1 | |
logx(2log3x− |
| logx)= |
| , bo log√10= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
podstaw za logx=t
4t
4−3t
2−1=0 Δ=25
| | 1 | |
t2= 1 v t2= − |
| −−− sprzeczność |
| | 4 | |
t=1 v t= −1 dokończ ...........
28 maj 21:01
babyclon: Dobrze wyszło! Dziękuje!
28 maj 21:17
Eta:
No to na zdrowie
28 maj 21:19