całki
mat: 1e. Oblicz całki:
potrzebuję szczegółowej rozpiski tego przykładu, proszę o pomoc
28 maj 20:06
Krzysiek: rozbij na sumę całek i skorzystaj z podstawowego wzoru: ∫xa dx
28 maj 20:09
Mila: licznik:
x*x
1/2−x
3*x
1/3=x
3/2−x
10/3
mianownik x
1/4
| | x3/2−x10/3 | |
∫ |
| dx=∫x5/4dx−∫x37/12dx |
| | x1/4 | |
28 maj 22:21
mat: ∫x
5/4dx−∫x
37/12dx −−−> to jest końcowy wynik?
| | 1 | |
Rozumiem, że 1/2 itp to są ułamki? ma być |
| ? |
| | 2 | |
30 maj 08:59
mat: Jeszcze jeden przykład baaaaaaaaardzo proszę :
stosując metodę całkowania przez części obliczyć całki:
e. ∫x2 sin xdx
30 maj 09:02
Asyy: ∫ x2 sinx dx = .
f(x) = x2 => f'(x) = 2x
g'(x) = sinx => g(x) = −cosx
. = x2 *(− cosx) − ∫ 2x * (−cosx) dx = x2 * cosx + 2 ∫x * cosx dx .
f(x) = x => f'(x) = 1
g'(x) = cosx => g(x) = sinx
. = x2 * (−cosx) + 2(xsinx − ∫sinx dx ) = x2 * (−cosx) + 2xsinx +2cosx + C
30 maj 10:21
mat: thank U veerrrry much
30 maj 11:23