log
podkowa: | | 1 | |
log2(2x+4x)=3+log2(22x−1− |
| ) |
| | 4 | |
28 maj 19:40
Maslanek: L = log
2(2
x+2
2x)
| | 1 | | 3 | | 3 | |
P = log2(3*(22x−1 − |
| ) = log2( |
| 2x − |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
28 maj 19:44
podkowa: dziękuję
28 maj 19:47
Basia:
log2(2x+4x) = log28 + log2(22x−1− 14)
log2(2x+4x) = log28*(22x*2−1− 14)
stąd
2x+4x = 8(22x*12 − 14)
2x + (22)x = 4*22x − 2
2x + (2x)2 − 4*(2x)2 + 2 = 0
t = 2x>0
t + t2 − 4t2 + 2 = 0
−3t2 + t + 2 = 0
Δ = 1−4*(−3)*2 = 1+ 24 = 25
dalej już powalcz sam (sama)
28 maj 19:49
podkowa:
28 maj 19:50
Basia:
Maslanek 3 = log28
28 maj 19:50
Maslanek: Oczywiście, że tak
28 maj 19:52
pigor: ...np. tak :
liczę dziedzinę 22x−1−14>0 ⇔ 22x−1>2−2 ⇔ 2x−1>−2 ⇔ 2x>−1 ⇔ x>−12,
czyli D=9−12;+∞) i w niej dane równanie jest równoważne kolejno :
⇔ log2(2x+22x) = 3log22+log2(1222x−14) ⇔
⇔ log2(2x+22x) = log223 *(1222x−14) ⇔
⇔ 2x+22x = 8 *(1222x−14) ⇔ 2x+22x = 4 *22x −2 ⇔
⇔ 3 *(2x)2−2x−2 = 0 ⇔ 3 *(2x)2−3 *2x+2 *2x−2 = 0 ⇔ 3 *2x(2x−1)+2(2x−1) = 0 ⇔
⇔ (2x−1) *(3 *2x+2) = 0 ⇔ 2x−1=0 , bo 3 *2x+2>0 dla x∊R⊃D ⇔
⇔ 2x=1 ⇔ x=0 ∊ D − szukane rozwiązanie
28 maj 20:00