wyznacz zbior wartosci funkcji
mago: wyznacz zbior wartosci funkcji:
| | 2 | | 1 | |
f(x)= |
| gdy x∊( |
| ;3) |
| | 3x | | 2 | |
28 maj 19:24
Maslanek:
| | 2 | | 1 | |
f'(x) = − |
| * |
| ≠ 0. |
| | 3 | | x2 | |
−−−−−−−−−
| | 1 | |
Z wykresu funkcji wymiernej masz, że największą wartość mieć będzie dla |
| , a najmniejszą |
| | 2 | |
dla x=3.
Zatem ZW=( f(1/2); f(3) ).
28 maj 19:47
mago: dzieki za super odpowiedz, wlasnie o tak dokladne odpowiedzi mi chodzi, zebym mogla cos
zrozumiec, dzieki wielkie!
28 maj 21:02
mago: ej...nadal nie czaje...sie za szybko unioslam, ale gdy mi teraz przychodzi to przepisac, to nie
wiem nic...dlaczego tak?czy to mozna na wykresie wykazac?no i ten wynik (f(...jak to inaczej
zapisac, zeby bylo przykladnie?
28 maj 21:12