?
ania: napisz równanie prostej prostopadłej do podanej prostej i przechodzącej przez punkt Q.
x+2y=3 , Q(13 , 56)
ale takim sposobem jak w tym przykładzie :
y=312x−3 Q(14,−4)
y=−27x+b
−4=−27x+b
−4+27=b
−357
y=−27x − 357 i czy to dobry sposób?
27 kwi 15:10
XxX: wydaje mi sie ze nie
27 kwi 15:12
XxX: chwila...
27 kwi 15:12
XxX: zakreciłam sie...
musisz ustawić wpółczynnik kierunkowy a1 * a2 = −1
następnie podstawiasz punkt Q do równania
27 kwi 15:14
XxX: y= −12x − 112
27 kwi 15:16
Żatrowniś:

mam nadzieje ze pomoglem
27 kwi 15:16
ania: tylko że ja nie wiem jak sie za to zabrać mam
27 kwi 15:16
XxX: WSPÓŁCZYNNIK KIERUNKOWY
a1 * −12 = −1
a = 2
27 kwi 15:17
Żatrowniś: wszystko jest wyzej
27 kwi 15:17
tim: Dobrze zrobiłaś:
y = − 2/7x + b
Dalej już źle.
Teraz podstawiasz punkt Q.
−4 = − 2/7 * 14 + b
−4 = −4 + b
b = 0
Funkcja wygląda
y = − 2 / 7 x
27 kwi 15:18
XxX: czyli y = 2x + b
postawiasz punkt Q
56 = 2 * 13 + b
wyliczasz b
27 kwi 15:18
XxX: Tim dobrze tłumacze jej ten przykład?
27 kwi 15:19
tim: Tak.
27 kwi 15:20
ania: y=2x + 16
27 kwi 15:27
ania: nawet nie wiecie jak wam jestem wdzieczna
27 kwi 15:27