Funkcja kwadratowa
michall: Osią symetrii paraboli o równaniu y=ax
2 + 8x + 1 jest prosta o równaniu x=5 .Wyznacz wartość
współczynnika 'a'. Jeśli oś symetrii jest w x=5 to miejsca zerowe są chyba równe 0 i 10 ale
kompletnie nie wiem co dalej robić.Bardzo proszę o pomoc
28 maj 18:40
Maslanek: Skąd pewność, że x
0∊{0,10}? Równie dobrze może x
0∊{4,6}.
| | 4a−64 | | 16 | |
Δ=64−4a. Wtedy f(5) = |
| = 1− |
| . |
| | 4a | | a | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Ale po co to wszystko?

f(x) = a(x−5)
2 + 25a + 41 = ax
2 −10ax + 25a + 25a + 41 = ax
2−10ax+50a+41.
Zatem −10a=8 ⇒ a=−0,8
28 maj 18:54
michall: Przepraszam ale jest matematycznym matołem: skąd się wzięło 25a i 41?
28 maj 19:03
Mila: Na osi symetrii leży wierzchołek paraboli.
stąd : 10a=−8
a=−0,8
28 maj 22:35
Eta:
Dla
Mili 
28 maj 22:57
Eta:
A dla
Maślanek ... <
figa>
28 maj 22:59
Mila:
28 maj 23:07
michall: Dziękuję!
29 maj 17:49