Dodawanie liczb zespolonych
seba: Dodawanie liczb zespolonych, kto mi to rozpisze

wynik tego ma wyjsc 1/4 robie i robie i nic z
tego
28 maj 18:37
Maslanek: | 1 | | 0,5i | | i+1+2i2 | | i−1 | | 1 | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| |
| 4i | | i+1 | | 4i2+4i | | 4(i−1) | | 4 | |
28 maj 18:39
Basia:
| | 1 | | 2 | | 2j+2 | |
2+ |
| = 2 + |
| = |
| |
| | 12j | | j | | j | |
i masz
| 1 | | 2+2j | | 1+4(2+2j) | | 9+8j | | (9+8j)*j | |
| + |
| = |
| = |
| = |
| = |
| 4j | | j | | j | | j | | j*j | |
| 9j + 8j2 | | −8+9j | |
| = |
| = 8−9j |
| j2 | | −1 | |
28 maj 18:41
Maslanek: Basia, przy dodawaniu nie powinnaś odwrócić ułamka?

Liczysz mianownik.
28 maj 18:43
Basia: oj źle przeczytałam; zapomniałam o liczniku; Maslanek policzył dobrze
28 maj 18:44
seba: | | 1 | | 0.5j | |
tylko troche za szybko, probuje to rozszyfrowac, |
| odwracam i mam |
| |
| | | | 2 | |
28 maj 18:50
seba: powiedz tylko skad w mianowniku jest i+1 i bede wszystko wiedział dalej
28 maj 18:51
Maslanek: Sprowadzasz mianownik do wspólnego mianownika. Mianownik mianownika to część licznika
28 maj 18:55
seba: | | 0.5j | |
ale jak z |
| zrobiłes i+1  |
| | 2 | |
28 maj 18:56
Maslanek: Popełniasz błąd...
Zastanów się
28 maj 18:57
seba: 2/3
28 maj 19:01
seba: dalej mi nie idzie, wychodzi mi podobnie jak Basi, mozesz to rozpisac?
28 maj 19:39
Maslanek: Proste dodawanie... Stary −,−
Wypowiedź z 18:55. I póki nie zrobisz to nie pisz
28 maj 19:41