Nierówności kwadratowe, problem z wykresem
elljot: Mam problem z obliczaniem nierówności kwadratowych, mianowicie:
Skąd mam wiedzieć, że wykres dla danej funkcji jest w jednym przedziale, albo w dwóch? :3
Z góry dzięki za pomoc...
28 maj 18:26
Saizou : podaj na przykładzie
28 maj 18:32
28 maj 18:35
Saizou : x
2−3x−10>0
to liczysz sobie deltę
Δ=9+40=49
√Δ=7
teraz zaznaczasz sobie to na osi, następnie patrzysz jaki jest współczynnik "a". W tym wypadku
wynosi 1, zatem a>0 wówczas ramiona paraboli skierowane są do góry.
Teraz odczytujesz kiedy x są większe od 0. I zapisujesz odpowiedź:
x∊(−∞:−2)∪(5:+∞)
28 maj 18:47