Bardzo prosze o pomoc z roztrzaskaniem zadanek. :)
Krzysiu : Bardzo prosze o pomoc z roztrzaskaniem zadanek.

1.Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąc, przy czym trójkąt BCD jest trójkątem równobocznym.
wiedząc, że kąt ADBC jest 3 razy wiekszy od kąta ABD, oblicz miary kątów czworokąta ABCD.
2Prostokąt o wymiarach 2x5 cm rozcięto na dwa różne od siebie porostokąty podobne. Oblicz
wymiary mniejszego z nich.
3..Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych dlugosci
√11 i 5. Oblicz długośc
odcinków, na jakei podzieliła przeciwprostokątna wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta
prostego,
28 maj 18:20
babyclon:

1. kąty trójkąta równobocznego mają miarę 60 stopni. Suma przeciwległych kątów w czworokącie
wpisanym w koło ma miarę 180 stopni.
2. Dlatego że są te nowe prostokąty podobne możemy napisać: 2/x = (5−x)/2 (rysunek do tego
zadania)
28 maj 18:50
krzysiu: ok, ja policzylem tylko wychodzi mi z delty i 4 i 1, jaki błąd robię?
x(5−x)=2*2
−x
2+5x−4=0
delta=9
xa=−5−3/−2=4 dlaczego to mi tka wychodzi ?
xb=−5+3/−2=1
a restza zadan? jeszcze 2,3 jest..
28 maj 19:00
Maslanek: Z tego by wynikało, że x=4 lub x=1. Czyli, że możesz pokonać dwóch równoważnych podziałów, bo
drugi odcinek będzie odpowiednio równy y=1 lub y=4.
Skąd wzięło się równanie to ciekawsze pytanie
28 maj 19:02
Eta:

2/ Prostokąty są podobne w skali k=2 to wymiary małego : .........
3/ c= |AB| z tw. Pitagorasa c
2= (
√11)
2+ 5
2 ⇒ c= 6
|BD|= x to |DA|= 6−x , x€ (0,6)
z tw. Pitagorasa h
2= 11−x
2 i h
2= 25−(6−x)
2
to: 25−(6−x)
2= 11−x
2 ⇒ x=.... dokończ ........
zad 1/ napisz poprawnie : jaki to kąt ? bo napisałeś kąt ADBC ? ( mają być tylko trzy
literki!
28 maj 19:03
Krzysiu:
28 maj 19:24
Krzysiu: kąt ADB sorr
28 maj 19:43
Krzysiu: a jak ulozyc w 3 proporcje aby x obliczyc ?
28 maj 19:50
Krzysiu: 3 mam dzięki, 2 tez jescze 1 ROZUMIEM

DD
28 maj 19:56
Eta:

Z warunku wpisania czworokąta w okrąg
|BCD|+|BAD|= 180
o i |CBA|+|ADC|= 180
o
to |BAD|= 120
o i 3α+60
o+α+60
o=180
o ⇒ α=.......
dokończ ...
odp: 60
o, 120
o, 75
o, 105
o
28 maj 20:00