zad
XxX: Cenę pewnego towaru podwyższono o 20%, a następnie obniżono do początkowej wartości. o
ilę procent obniżono cenę?
27 kwi 15:08
Bogdan:
c − cena
p − liczba procent
| | p | |
c*1,2*(1 − |
| ) = c dzielimy obustronnie przez 1,2c |
| | 100 | |
Wyznacz z tego równania p.
27 kwi 15:13
XxX: nie wychodzi mi
p100 = −16
27 kwi 15:27
tim: Może inny sposób.
cena przed podwyżką − c
po podwyżce = 1,2c
po obniżce = c
PO PODWYŻCE
1,2c = 100%
c = x%
x = 83 1/3 %
Obniżono o ... %
27 kwi 15:30
XxX: zgadza sie

dzieki
27 kwi 15:34