równanie stycznej do paraboli
michał: napisz równania stycznych do paraboli o danym równaniu i przechodzących przez ten punkt A, gdy
:
y2=36x
A=(2,9)
28 maj 17:55
Basia:
szkoła czy studia ? tzn. czy można używać pochodnych, bo to znacznie prostsze ?
28 maj 18:00
michał: liceum
28 maj 18:03
Basia:
styczna do paraboli ma równanie y=ax+b
A∊stycznej ⇒
9 = a*2+b
b = 9−2a
równanie stycznej przyjmuje postać y=ax+9−2a
musisz teraz zbadać dla jakiego (jakich) a układ równań
y2 = 36x
y = ax+9−2a
ma jedno i tylko jedno rozwiązanie
(ax+9−2a)2 = 36x
a2x2 + 2ax(9−2a) + (9−2a)2 − 36x = 0
a2x2 + [ 18a − 4a2 − 36]x + (9−2a)2 = 0
a2x2 − (18+4a2)x + (9−2a)2 = 0
a2x2 − 2(9+2a2)x + (9−2a)2 = 0
Δ = 4(9+2a2)2 − 4a2(9−2a)2
Δ = 4*[ 81+36a2+4a4 − a2(81−36a+4a2) ]
Δ = 4(81+36a2+4a4 − 81a2+36a3−4a4)
Δ = 4(36a3 − 45a2 + 81)
Δ = 36(4a3−5a2+9)
Δ = 0
4a3−5a2+9 = 0
4a3 − 5a2 + 9 = (a+1)(4a2 − 9a + 9) = 0
a = −1 (równanie 4a2−9a+9=0 nie ma rozwiązania)
b = 9−2*(−1) = 11
styczna ma równanie y = −x+11
28 maj 18:27
Basia:

y
02 = 36*2
y
9 = 6
√2 < 9
sprawdź wszystkie obliczenia, bo coś mi się nie zgadza
to powinno wyglądać tak jak na tym rysunku a prosta y = −x+11 jakoś do tego nie pasuje
28 maj 18:33
michał: już do tego doszedłem ale mimo wszystko dziękuję
28 maj 18:33
Ania: Ale ja nie doszłam! Jaki błąd, gdzie?
30 wrz 23:13
matyk: 18a−36 =18
Tu jest błąd.
30 wrz 23:16