.
paramat: Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę i rodzaj rozwiązań rówanania ze względu
na wartości parametrów.a) (3c−2)x−d=0
b) x−a=x/b
c) (5−a)x=b
d) bx=a(b−x)
POMOCY
28 maj 17:52
ewa: a) 1
0 gdy 3c−2=0 i d≠0 równanie sprzeczne ( brak rozwiazań)
| | 2 | |
czyli c= |
| ∧ d≠0 brak rozwiazań |
| | 3 | |
| | 2 | |
20 gdy c= |
| ∧ d=0 nieskończenie wiele rozwiązań ( każda liczba rzeczywista |
| | 3 | |
spełnia to równanie)
| | 2 | | d | |
30 gdy c≠ |
| wówczas mamy jedno rozwiązanie x= |
| |
| | 3 | | 3c−2 | |
28 maj 18:02
ewa:
Zauważmy, że musi być b≠0.
gdy b=1 równanie ma postać: 0*x=a, więc
1
0 gdy b=1∧ a=0 równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań( każda liczba rzeczywista jest
rozwiązaniem)
2
0 gdy b=1∧a≠0 równanie sprzeczne ( brak rozwiązań)
| | a | |
30 gdy b≠1 mamy jedno rozwiązanie: x= |
| co można jeszcze inaczej zapisać |
| | | |
28 maj 18:10
ewa: c) 1
0 gdy a=5 ∧b=0 nieskończenie wiele rozwiązań
2
0 gdy a=5 ∧b≠0 brak rozwiązań
| | b | |
30 a≠5 jedno rozwiazanie: x= |
| |
| | 5−a | |
28 maj 18:13
ewa: d) bx=ab−ax
(a+b)x=ab
1
0 a=0 ∧b=0 nieskończenie wiele rozwiązań
2
0 a=−b ∧ b≠0 brak rozwiązań
| | ab | |
30 a≠−b jedno rozwiązanie: x= |
| |
| | a+b | |
28 maj 18:19