Znajdź liczby tworzące ciąg arytmetyczny.
agnieha: Trzy liczby, które tworzą ciąg arytmetyczny, dają w sumie 39. Jeśli od pierwszej i od trzeciej
liczby odjąć 3, a od drugiej 5, to otrzymane różnice utworzą ciąg geometryczny. Znajdź liczby
tworzące ciąg arytmetyczny.
28 maj 17:40
babyclon: (a,b,c) −ciąg arytm.
a+b+c=39
(a−3), (b−5), (c−3) − ciąg geom.
r − różnica ciągu arytm.
a + a + r + a +2r = 39
a+r=13
b=13
a+c=26
(b−5)
2 = (a−3)(c−3)
64=ac − 3(a+c) + 9
ac=133
a(26−a) −133 = 0
i dalej równaniem kwadratowym doliczysz sama
28 maj 19:06
agnieha: a + a + r + a +2r = 39 a z skąd to wszystko sie wzięło, dlaczego jest 3xa itd, prosze o całe
rozwiązanie , pomocy

!
28 maj 20:02